Paralympics

För att du ska förstå vad Paralympics är krävs det först och främst att du förstår vad parasport är. Parasport uppkom efter första och andra världskriget som ett sätt att rehabilitera det höga antalet skadade och även ge dem mer livskvalitet. I och med att det var ett väldigt högt antal skadade kunde man skapa olika gruppsporter för dem som på något sätt hade en funktionsnedsättning. Därav uppkom parasport och idag finns det många olika grenar inom parasport. Paralympics innefattar olika grenar och är egentligen motsvarigheten till de Olympiska spelen. Det anordnas även av samma organisation som de olympiska spelen, då alltid i samma stad och precis efter att OS är över.

Paralympics är endast öppet för personer som har en funktionsnedsättning i form av synnedsättning, rörelsenedsättning eller utvecklingsstörning. Sommarspelen har skett var fjärde år sedan 1960 och de paralympiska vinterspelen har utspelat sig sedan 1976. De första paralympiska sommarspelen utspelade sig i Rom medan Sverige var värd för de första paralympiska vinterspelen som utspelade sig 1976 i Örnsköldsvik. Det finns otroligt många grenar med. I vinterspelen är det endast längdskidåkning, skidskytte, kälkhockey, alpin skidåkning och rullstolscurling. I sommarspelen är det istället 20 olika grenar. Dessa är: friidrott, fotboll 7 A Side, fotboll 5 A Side, bänkpress, cykling, bågskytte, boccia, bordtennis, fäktning, goalball, ridning, judo, rodd, segling, simning, sportskytte, rullstolsrugby, rullstolsbasket, rullstolstennis och volleyboll.

Anders Olsson är ett exempel på en känd svensk simmare som har samlat totalt sju stycken paralympiska medaljer och två guldmästerskap samt ett silver. På den kvinnliga sidan inom samma sport finns Helene Ripa som även hon har tagit två paralympiska medaljer och totalt ett guld världsmästerskap. Därefter har hon tagit två silver och två brons. Det är främst simning som svenskarna är framstående när det kommer till de paralympiska spelen men det finns duktiga svenskar inom de flesta grenar.